ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΕΡΜΗ

Φεύγοντας από το καταφύγιο, που βρίσκεται στο οροπέδιο της Ζήρειας, ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στο σπήλαιο του Ερμή στον Ν. Κοριντθίας.Το σπήλαιο του Ερμή βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας και είναι από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα σε υψόμετρο 1.700 μ.  Έχει έκταση 1.200 τ.μ και διακλαδίζεται σε 8 θαλάμους με συμπλέγματα πολύχρωμων σταλαγμιτών και σταλακτιτών. Χαρακτηρίζεται από λιθωματικό διάκοσμο σπάνιας μορφής, το σπηλαιόγαλα
Το όρος Ζήρεια (τοπική ονομασία του όρους Κυλλήνη, πάνω απ’ το Ξυλόκαστρο), έχει το προνόμιο, εκτός των άλλων, να διαθέτει και ένα σπήλαιο στο οποίο, κατά την παράδοση, είχε γεννηθεί ο θεός Ερμής, γι αυτό και φέρει και τ’ όνομά του.
Το σπήλαιο είναι αναξιοποίητο τουριστικά και μπορεί να το επισκεφτεί κανείς όποτε θέλει. Αυτό έχει σαν συνέπεια, ειδικά το πρώτο μέρος του να έχει υποστεί κάποιους βανδαλισμούς (σπασμένοι σταλαγμίτες, χαραγμένες επιγραφές, κλπ.). Ευτυχώς, σ’ αυτό το πρώτο μέρος του είναι αρκετά ψηλοτάβανο, οπότε ο διάκοσμος της οροφής έχει μείνει ανέπαφος. Επίσης, μετά το πρώτο μέρος, είναι αρκετά απότομο και υπάρχει ανάγκη σχοινιού για να το κατεβείς, κάτι που προστάτεψε τα υπόλοιπα τμήματά του από τους άσχετους με την ομορφιά των σπηλαίων.
Η καλύτερη και πιο ασφαλής ευκαιρία για να το επισκεφτεί κανείς είναι στις κατά καιρούς ξεναγήσεις από σπηλαιολογικούς ομίλους, που παρέχουν ασφάλεια και τον απαραίτητο εξοπλισμό
Η Ζήρεια είναι το βουνό του Πάνα και του Ερμή. Ο γνωστός ερωτιάρης θεός ο Δίας αγάπησε μια από τις Πλειάδες, τη Μαία, σε μια σπηλιά στην Κυλλήνη και εκεί γεννήθηκε ο Ερμής. Αυτή τη σπηλιά σήμερα την ονομάζουμε «σπήλαιο του Ερμή».