ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ




ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον Καραβόμυλο. Πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς λιμναίο αξιοποιημένο σπήλαιο με 3,5 χλμ μήκος, 40 μ. πλάτος και 36 μ. ύψος.
Το βαραθροσπήλαιο της Μελισσάνης αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Δημιουργήθηκε από μια μηχανική και χημική διεργασία που ονομάζεται καρστικοποίηση, κατά την οποία το νερό εισχωρεί στα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα διαβρώνει και δημιουργεί κοιλώματα.

Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Στο εσωτερικό της έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της οροφής, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα. Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της.
Περιτριγυρισμένοι από πυκνό δάσος, κατηφορίστε προς άλλο ένα θαύμα της φύσης στον υπόγειο κόσμο της Κεφαλονιάς κι αφήστε τα βήματά σας να σας οδηγήσουν στο σπήλαιο των Νυμφών. Όμορφα νερά με μεταβαλλόμενες αποχρώσεις του μπλε, καθώς ο ήλιος δύει, μελί τοιχώματα και αμέτρητοι σταλακτίτες θα σας κόψουν την ανάσα και θα σας ταξιδέψουν σε έναν άλλο, μυθικό και μαγικό κόσμο.

Στις ανασκαφές του 1962, ανακαλύφθηκαν αρκετές λάμπες λαδιού, πιάτα και φιγούρες που απεικόνιζαν το θεό Πάνα και πολλές νύμφες. Ο μύθος λέει ότι το σπήλαιο της Μελισσάνης ήταν το ακριβές σημείο όπου μία από αυτές τις Νύμφες, η Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη), πνίγηκε αφού απορρίφθηκε από το θεό Πάνα.

Το λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη εκπέμπει μια μεθυστική αίσθηση, καθώς μέσα στο σπηλαίο σχήματος «Β» υπάρχει μια λίμνη που έχει ένα μικρό νησί, καθώς και δέντρα και δάση που το περιβάλλουν. Οι δύο θάλαμοί του, ένας ηλιοφώτιστος και ο άλλος σκοτεινός και δυσοίωνος καλυμμένος με σταλαγμίτες, φύκια και βρύα, δημιουργούν μια μοναδική και αξέχαστη εικόνα.

Δείτε Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ



Πηγές: 
http://www.visitgreece.gr/el/nature/caves/melissani_cave
https://kefaloniaisland.org/el/sights/melissani-cave/