ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ



Το Σπήλαιο της Μαρώνειας βρίσκεται στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουφοπλάτη. Μελέτες δείχνουν πως στο συγκεκριμένο σπήλαιο έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από την πέμπτη χιλιετία και έπειτα. Το σπήλαιο έχει πολλές ομοιότητες με αυτό του Σπηλαίου του Κύκλωπα. Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Γ. Μπακαλάκη που επισκέφθηκε το σπήλαιο το 1938, γίνεται λόγος ότι ίσως πρόκειται για το σπήλαιο, που αναφέρει ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στα Αργοναυτικά του, ως κατοικία του Ορφέα στη χώρα των Κικόνων. Το πέτρωμα του Σπηλαίου δημιουργήθηκε κυρίως από τα πτώματα μικροοργανισμών που ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια στη θάλασσα που σκέπαζε την περιοχή. Ένα ακόμα σπάνιο για τα Ελλαδικά δεδομένα χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι η χρησιμοποίησή του από τουλάχιστον 11 είδη νυχτερίδων για διημέρευση ή διαχείμαση, από τα οποία 8 αναπαράγονται εκεί.
Η πρώτη καταγεγραμμένη εξερεύνηση γίνεται το 1896 από τον Κ. Αυδή στα πρώτα 60 μέτρα του δεξιού μέρους.Το 1919 Γάλλοι στρατιώτες μπαίνουν στο σπήλαιο, εξερευνώντας το αριστερό κομμάτι.Το 1934 ο γιος του Κ.Αυδή εξερευνεί το δεξί κομμάτι του σπηλαίου και φτιάχνει ένα σκαρίφημα. Πραγματοποίησε χημική ανάλυση στο γουνό και επιδίωξε την εκμετάλλευση του χωρίς επιτυχία. Ακόμα θα χρησιμοποιήσει δυναμίτη για να προσπελάσει κάποια στενά σημεία.

Το 1969 η ΕΣΕ επισκέπτεται το σπήλαιο και χαρτογραφεί αρκετό τμήμα του δεξιού μέρους. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο αποστολές μέσα στον ίδιο χρόνο όπου θα ολοκληρωθεί και η χαρτογράφηση του. Ο τότε νομάρχης κινείται προς την τουριστική αξιοποίηση του σπηλαίου.
Το 2000 η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το δήμο Μαρώνειας ανέθεσε σε ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ να πραγματοποιήσει γεωλογικές και βιολογικές έρευνες.Το 2004 έγινε εργασία-έρευνα με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση του σπηλαίου με επικεφαλή τον κ. Κ.Παραγκαμιάν.






ΠΗΓΕΣ: