ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΜΑΡΚΙΑΝΟΥ

Που βρίσκεται:  το σπήλαιο του Αμαρκιανού βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Επί της παλαιάς οδού Τσιπιάνων-Κερτίζας κοντά στα όρια και σε απόσταση μισής περίπου ώρας από τα Τσίπιανα, βρίσκεται δεξιά μικρό μονοπάτι που κατηφορίζει (και μαζί σχεδόν κατηφορίζει σειρά τεράστιων βράχων) και που καταλήγει σε ένα μεγάλο πλάτωμα. Από εκεί είναι ορατά ερείπια πέτρινων κτιρίων, δίπλα στα οποία βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου.
Ανακαλύφθηκε: Το σπήλαιο διερευνήθηκε το Σεπτέμβριο του 1971 από την αείμνηστη σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου.
Περιεχόμενο- Μορφή: Το σπήλαιο στη δεξιά και αριστερή πλευρά είναι επενδυμένο με υπέροχους σταλακτίτες που κυλούν σαν πέτρινοι καταρράκτες φανερώνοντας την ηλικία του σπηλαίου. Η οροφή του με τον αψιδωτό θόλο κόβεται απότομα στο βάθος σαν αυλαία με τις «παχιές πέτρινες κουρτίνες να αγκαλιάζει η μία την άλλη» σε διάφορους συνδυασμούς.Στο βάθος, 60 περίπου μέτρα κατά μήκος, το δάπεδο υψώνεται και έτσι το σπήλαιο μοιάζει σαν θέατρο. Εδώ είναι ακριβώς που ορθώνονται οι κρυστάλλινοι σταλαγμίτες που αντανακλούνται σαν διαμάντια στο φλας της φωτογραφικής μηχανής. Χρειάστηκαν πεντακόσιες χιλιάδες χρόνια και πολύ μεράκι για να το δημιουργήσει η φύση σταγόνα – σταγόνα…Η μεγάλη επιφάνεια του δαπέδου είναι επικλινής, διαστάσεων 80×50 μέτρα και ύψους 20 περίπου μέτρων. Είναι σκεπασμένη με παχύ στρώμα από διάφορα υλικά και σε μερικά σημεία βουλιάζει. Αν καθαριστεί υπάρχει περίπτωση να αποκαλυφτεί μεγάλο μέρος από τους σταλαγμίτες του.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ.


Πηγές:
http://newlifestyle.gr/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BD/
http://www.antroni.gr/cms/o-topos-mas/aksiotheata/spilaia/884-spilaio-amarkiano

Αμαρκιονούhttps://spilaiahellas.blogspot.com/2019/02/blog-post_46.htmlΑμαρκιονού